5.0.3 De kracht van de gemeente


Je bent hier: Home » de gemeente » 5.0 Het gemeente zijn » 5.0.3 De kracht van de gemeente
De kracht van de gemeente

De Here Jezus had beloofd, dat zodra Hij naar de Vader zou gaan, hij zijn discipelen niet als wezen zou achterlaten, maar een andere Trooster zou zenden.

Jezus moest nadat Hij zijn opdracht had vervuld, terug naar Zijn Vader in de hemel, omdat Hij, zo zei Hij, anders de Trooster niet kon zenden. Het was beter voor ons. Jezus zou namelijk nooit fysiek bij iedereen kunnen zijn. Maar de Heilige Geest wel. Die woont in de harten van alle gelovigen.

Jezus had gezegd: trek de wereld in en maak alle mensen discipelen van Mij. Zij moesten daar echter mee wachten totdat de Heilige Geest over hen zou komen zodat zij het in Zijn kracht konden gaan doen.

Op het moment dat de Heilige Geest komt, verandert er iets fundamenteels:

 • Eenvoudige vissers, hebben diep inzicht in de geschriften van het Oude Testament,
 • als zij spreken, staan mensen sprakeloos en komen duizenden tot bekering,
 • mensen op wie zij de handen leggen, genezen.

De Heilige Geest is een bijzondere kracht van God die als werkplaats de gemeente heeft. Daar is Hij primair, omdat Hij woont in de harten van de gelovigen. Daardoor verandert je karakter naar het karakter van God, Galaten 5:22. Maar je krijgt ook bijzondere gaven om de gemeente te dienen (Romeinen 12:6, 1Korinthe 7:7; 12:1-11, 1Petrus 4:10).

 

Zie met betrekking tot het werk en de werking van de Heilige Geest de pagina’s Jezus in jou.

Zie met betrekking tot leiderschap in de gemeente de volgende pagina’s .

Een gedachte over “5.0.3 De kracht van de gemeente”

 1. 4. De liefde
  Ten slotte het fundament waar Jezus al naar verwees en dat is de liefde (Efeze 3:17). Want zonder de liefde voor elkaar zul je nooit met elkaar de diepte van Gods liefde begrijpen.

  De liefde is zo van fundamenteel belang in de gemeente, dat de Bijbel zelfs zegt dat als ook maar iets gedaan wordt zonder liefde, alles volkomen waardeloos is (1Korinthe 13).

  Daarom heeft Jezus dit fundament ook als opdracht aan de gemeente gegeven, Joh.13:34-35; 15:12-17.

  Dag broeder Piet,
  Dit is een heel mooi gedeelte uit de Bijbel, de liefde van onze Heere loopt als een rode draad door de Bijbel dus is het ook de kern van het Woord. Wat mij opvalt is dat Gods liefde vaak wordt gebruikt in maatschappelijke tegenstrijdigheden, zowel binnen de kerk als daar buiten. De zonde wordt gerechtvaardigd met Gods liefde te pas en te onpas, in Exodus 20:7 staat geschreven; U zult de naam van de Heere uw God niet ijdel gebruiken, daarmee wil ik aangeven dat we moeten waken dat we geen eenzijdig beeld van God hebben als alleen maar liefdevol en zorgend, want we lijden ook uit Zijn naam; Filippenzen 3:10. Want God is ook een God Die straft we zijn allemaal zondige mensen we kunnen het met God niet op een akkoordje gooien we kunnen geen compromissen met Hem sluiten. Wie volhard zal zalig worden maar zolang wij ongehoorzaam aan Hem zijn vallen we nog steeds onder Zijn toorn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het modereren van reacties is ingeschakeld. Het kan even duren voordat je opmerking wordt weergegeven.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Een wandeling door mijn gedachten over Bijbelse thema's