6.11 Echtbreuk vs echtscheiding

Je bent hier: Home » Overdacht » 6.10 Echtscheiding en de Bijbel » 6.11 Echtbreuk vs echtscheiding
Het is niet hetzelfde

Het lijkt overbodig het te vermelden, maar in de praktijk kom je toch nog steeds verwarring hierover tegen. Maar . . . .  . echtbreuk en echtscheiding zijn twee verschillende zaken.

Echtbreuk, hetgeen God nadrukkelijk verbiedt in het 7e gebod, is overspel, vreemdgaan, ontrouw, het met een ander houden.

Echtscheiding is geen overspel, maar het elkaar verlaten, uit elkaar gaan, de huwelijkse band verbreken.

Voor de meeste gelovigen is het evident dat God van overspel zegt dat daardoor het huwelijk verbroken is. Men heeft zich letterlijk verbonden aan en één gemaakt met een ander.

Dit is niet een recht  of grond voor echtscheiding, maar echtscheiding is in zo’n geval wel toegelaten, omdat de huwelijkse band reeds verbroken is door de daad van overspel.

Of herstel na overspel een bijbels principe is, is nog maar de vraag. Deut. 24:1-4 zegt namelijk dat wanneer een van de partners van een ander is geweest in dat geval terugkeer naar de eerste partner voor God een gruwel is. Je hebt je namelijk verontreinigd.

De uitspraak van Paulus dat na scheiding er gewerkt moet worden aan verzoening, gaat over de situatie waarin geen sprake is van een relatie met een ander, 1Kor.7:10. Er heeft nog geen verontreiniging plaats gevonden.

Naar de volgende pagina waar we gaan kijken wat het Oude Testament zegt over echtscheiding.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het modereren van reacties is ingeschakeld. Het kan even duren voordat je opmerking wordt weergegeven.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Een wandeling door mijn gedachten over Bijbelse thema's