6.16 Eigenschappen van een Bijbels huwelijk

Je bent hier: Home » Overdacht » 6.10 Echtscheiding en de Bijbel » 6.16 Eigenschappen van een Bijbels huwelijk
Wat zijn de eigenschappen van een Bijbels huwelijk?  Met andere woorden hoe stelt God zich het huwelijk voor?

En om het maar direct kernachtig samen te vatten, het gaat om wederzijdse liefde en respect!

Wat noemt de Bijbel nu als eigenschappen van een huwelijk:
  • Elkaar onderhouden met voedsel en kleding, Ex.21:10-11,
  • Elkaar niet de seksuele omgang ontzeggen, of alleen tijdelijk met onderling goedvinden om die tijd te gebruiken voor gebed. Ex.21:10-11, 1Kor.7:1-5,
  • Elkaar onderdanig zijn in ontzag voor God,
    • waarbij van de vrouw gevraagd wordt haar man in alles te respecteren omdat hij hoofd is en dat dient uit te oefenen op de wijze zoals Christus dat doet als Hoofd van de gemeente
    • en van de man gevraagd wordt zijn vrouw in alles lief te hebben met dezelfde liefde waarmee Christus Zijn gemeente liefheeft. Efeze 5:21-33; Kolossenzen 3:18-19; Titus 2:5; 1Petrus 3:1-8;
  • Het huwelijk dient in ere te zijn en het bed onbezoedeld, Heb.13:4.
Toch een recht tot echtscheiding?
Exodus 21:11 geeft bij ontbreken hiervan het recht tot echtscheiding. Dat staat er, als de een de ander categorisch voeding of kleding of huwelijkse gemeenschap onthoudt, dan is deze niet langer verplicht te blijven.

En als we dan kijken hoe Jezus in de bergrede uiterlijke regels verdiept naar innerlijke overtuiging, dan gelden zeker ook de zaken die Paulus en Petrus over het huwelijk schrijven.

Ook Deuteronomium gaat ervan uit dat er situaties zijn waarin echtscheiding plaatsvindt en in het Nieuwe Testament zegt Paulus dat de gelovige vrij is wanneer de ongelovige je verlaat.

Als er sprake is van voort durende verslaving, lichamelijke of geestelijke mishandeling, haat, de seksuele omgang ontzeggen, dan kan niet gezegd worden dat er wordt voldaan aan de voorwaarden voor een christelijk huwelijk.

Dan is er sprake van een ongelovige houding of van ongelovig gedrag. Daarvan zegt Paulus dat de gelovige, degene die een goed christelijk huwelijk voorstaat en daar al zijn of haar best voor gedaan heeft, niet gebonden is. Het huwelijk is door het ongelovig gedrag  feitelijk reeds verbroken. Er is sprake van hardheid van hart.

Grens

Er is een grens, want hoe weet je dat je je partner zult behouden door maar in dit door ongelovig gedrag ontwrichte huwelijk door te gaan? Je bent geroepen tot vrede  en niet tot onvrede in het huwelijk, 1Kor.7:15-16.

Tot zover wat de Bijbel zegt over eigenschappen van een huwelijk. Maar er is meer te zeggen. Daarover later . . . . .

Naar de volgende pagina waar we gesproken wanneer hertrouw mogelijk is.


 

NOOT:

Zie het zeer verhelderende boek van Emerson Eggerichs, “Liefde en respect”, De liefde waar zij naar verlangt en het respect dat hij nodig heeft. Uitgave Gideon, Hoornaar, Nederland. ISBN 978-90-6067-788-0 NUR 707

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het modereren van reacties is ingeschakeld. Het kan even duren voordat je opmerking wordt weergegeven.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Een wandeling door mijn gedachten over Bijbelse thema's