6.15 Hardheid des harten

Je bent hier: Home » Overdacht » 6.10 Echtscheiding en de Bijbel » 6.15 Hardheid des harten
Wat is dat: hardheid des harten?

Echtscheiding wordt onder bepaalde omstandigheden vanwege de hardheid des harten (ofwel ongelovig gedrag), toegelaten en gereguleerd door God.

De vraag nu is, wanneer is er sprake van hardheid des hart. Duidelijk is dat de Here Jezus zich ernstig verzet tegen scheiden om allerlei redenen zoals de joden dat deden.

Hardheid des harten wijst op zonde, zondig gedrag dat het huwelijk ontwricht.

We praten niet over de houding van mensen die echtscheiding als een normale tot de mogelijkheden behorende oplossing zien.

Er is sprake van ontwrichting wanneer een van beide partners categorisch weigert de huwelijkse verplichtingen na te komen. Als er sprake is van ernstige verslavingsproblematiek, lichamelijke en geestelijke mishandeling.

Ontwrichting

Er moet sprake zijn van ontwrichting van het huwelijk door houding en of gedrag. Ongelovig gedrag dat niet overeenkomt met het gedrag dat van een wedergeboren christen mag worden verwacht. Vandaar dat Paulus spreekt van een ongelovige die wenst te scheiden. Waarom is dat een reden voor echtscheiding? Omdat de gelovige tot vrede is geroepen en de partner geen evangelisatiesubject is, zegt Paulus.

Dat gaat niet over een verder goed huwelijk tussen een gelovige en ongelovige, waar wel vrede is. Daarvan zegt Paulus dat je dan getrouwd dient te blijven. Het enkele feit dat de partner ongelovig is, is geen grond voor scheiding.

Wanneer het huwelijk bol staat van spanning, onrust, ruzie, enz. dan is dat niet wat God voorstaat met het huwelijk. Het dient juist voorbeeld te zijn van hoe Christus  relatie heeft met zijn bruid.

God reguleert

Natuurlijk moet er in dergelijke gevallen veel eerder dan in de praktijk gebeurt aan de bel worden getrokken. Vaak wordt het pas bekend, wanneer de schade al onherstelbaar is.

Maar wanneer alles in het werk is gesteld om terug te gaan naar het huwelijk zoals God het bedoeld heeft, maar dat blijkt onmogelijk vanwege bovenomschreven situaties, dan reguleert God dat door de scheidbrief.

In dat geval, zegt Paulus, is de gelovige vrij, en is hertrouw mogelijk. Dat komt overeen met het vrijkopen in Exodus 21 en de scheidbrief van Deuteronomium 24.

 

Naar de volgende pagina waar we gaan kijken welke eigenschappen God aan een huwelijk stelt.

 

Een gedachte over “6.15 Hardheid des harten”

  1. Sorry Piet, maar ik stel vraagtekens bij de scheidbrief die m.i. Oud Testamentisch is. Niet iets voor ons christenen. Wij zijn vervuld met de H.Geest en daarom kunnen we de dingen doen, die Hid welgevallig zijn; niet uit eigen kracht, maar door de Zijne. Daarom moest Jezus weggaan uit deze wereld, is Zijn verlossingswerk volbracht, zodat Zijn Geest in de ieder van ons kon komen wonen (mits Jezus als Heer aangenomen). Volgens de Bijbel is elk huwelijk heilig vanuit God gezien, en is welke inbreuk daarin zondig. Een christelijk huwelijk voor Zijn altaar gesloten bevat een 3-voudig en zeer sterk snoer. Hij is de Sterkste in dit verbond en elk van de huwelijkspartners = de man of de vrouw of beiden, kunnen daar een beroep op doen. Soms is hulp van buitenaf om emoties ed wat meer in banen te helpen leiden een echte aanrader. Zoals je schrijft: Back to basic, waar ging t in t huwelijk ook al weer om, Wat is de visie van God Zelf? Elk! huwelijk kan namelijk overleven. Jezus geeft alleen overspel als reden aan voor ontbinding/ scheiding.
    e.e.a. Behoorlijk bestudeerd de afgelopen,jaren ivm : Ga ik wel of niet een relatie met een evt huwelijkskandidaat aan. Veel mannen ( in mijn geval) zijn m.i. gescheiden, maar niet op basis van de visie van God. Dit houdt dan voor mij in, niets mee beginnen. Kortom: Door ervaring , studie en in gespek met de Heer wijzer geworden.
    Met vr. groet,

    Maria

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het modereren van reacties is ingeschakeld. Het kan even duren voordat je opmerking wordt weergegeven.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Een wandeling door mijn gedachten over Bijbelse thema's