Sterven, en dan . . . ?

Sterven, en dan . . . ?
Sterven, en dan . . . ?

Als we sterven, gaan we dan gelijk naar de hemel of moeten we op de jongste dag wachten? Klik op de volgende link om bijgaand artikel daarover te lezen: tijd en eeuwigheid.

Een ander punt is: Maar, . . . .  hoe zal ik daar zijn?

Hoe zal het eeuwige leven zijn? Een vraag die elke gelovige wel bezig houdt in min of meerdere mate.

De belangrijkste bron is wat God daar zelf over zegt in de Bijbel. Daarnaast zijn erg veel getuigenissen van mensen die “in de hemel” zijn geweest. Hetzij door bijna-dood ervaringen, hetzij in visoenen of dromen.

Gelijkvormig aan Jezus en toch zo anders

Nu zegt de Bijbel eenvoudig dat ons armzalig lichaam door Jezus gelijkvormig gemaakt wordt aan zijn verheerlijkt lichaam, Fil.3:21 en ook dat wij zullen zijn als de engelen – niet meer huwende, omdat we niet meer kunnen sterven, Luk.20:36. Dat betekent in de eerste plaats dat we dan weer volledig mens zullen zijn naar het beeld en de gelijkenis van God, dus mannelijk en vrouwelijk en Geest, een volkomen drie-eenheid. Maar ook, – en dat is nieuw, want voor de zondeval kon de mens zich vermenigvuldigen -,  dat er geen voortplanting en geen vegetatie zal zijn. Eten doe je dan niet meer om in leven te blijven, maar omdat het lekker is. En gelijk zijn aan het verheerlijkte lichaam van Jezus zal inhouden dat we geen gebreken meer hebben. Dat wil zeggen, geen ziekten en geen aftakeling, geen degeneratie.  – – –  Maar wat we hier in dit leven hebben opgelopen, kan in verheerlijkte staat wel ons tot eer en glorie zijn. Denk aan de wonden van Jezus die zichtbaar  blijven. (1)

Verschillend en toch volledig gekend

Er zullen verschillen zijn, gelukkig. Maar ze worden niet als meer en minder gezien of ervaren. We zien de ander niet hoger of dichter bij Jezus, maar we zien elkaar op de plaats waar iemand precies past. En we zijn er blij mee.  We zijn blij met de plaats die we zelf hebben, omdat hij zo naadloos bij ons past.

Jaloersheid is volledig vervangen door gunnen. Ambitie door de ander uitnemender achten dan jezelf.

Maar hoe ben ik dan? Geen karakter fouten meer. En hoe kennen anderen mij? Volledig gekend worden zoals je bent en daarvoor van je gehouden worden. Niet meer onbegrepen zijn.

Volledig gekend worden, betekent ook dat jij anderen volledig herkent. Ja, je herkent je vader en moeder, je kinderen, je geliefde. En je zult een nog diepere inniger relatie met hen hebben dan hier ooit het geval was.  Maar je herkent ook iedereen. Dat is nieuw. je zult iedereen kennen en kennen zoals hij of zij is.

Adam en Eva kennen

Maar dat betekent ook dat we Adam en Eva zullen herkennen. Kan dan de gedachte in ons opkomen: het is aan jullie te wijten dat er zoveel duizenden jaren ellende zijn geweest.  Nee, dat kan niet omdat we dermate een met elkaar zijn, dat het een volledig gezamelijke schuld is. God had ook met Piet en  Grietje kunnen beginnen, dan was het precies hetzelfde geweest. Adam en Eva staan voor de totale mensheid, want zij waren de totale mensheid. De dieren en de flora, die kunnen wel de mensheid verwijten dat zij door ons ook onder vloek zijn gekomen.(2)

 


Noten:

(1) Na de opstanding herkennen de discipelen Jezus niet, blijkbaar vanwege zijn verheerlijkte lichaam. En toch heeft Hij de littekens die Hij aan hen toont.

(2) Zo anders als bij de engelen. Engelen zijn door God in een keer in legioenen geschapen. Daar is ook geen voortplanting het totaal aan engelen is door God in een keer geschapen.  Daar zie je dan dus ook dat alleen de gevallen engelen onder de vloek liggen en niet alle engelen.

7 gedachten over “Sterven, en dan . . . ?”

 1. Dag broeder Piet,

  Dat heeft u verwoord en Bijbels goed onderbouwd ik vind het jammer dat er in de kerk zo weinig over het thema eeuwigheid gepreekt wordt. Het gaat tenslotte om de ultieme zaligheid waar we als christenen toch allemaal naar verlangen, hoe het komt dat er hierover niet veel gepreekt wordt. Zelf heb ik er geen verklaring voor misschien weet u het antwoord hierop.

   1. nee, dat had ik niet. Eroverheen gelezen zeg maar.
    Maar nu heb ik het wel allemaal gelezen.
    Als je je niet met deze materie bezig houdt, dan is het best lastig, maar ik ga het steeds beter begrijpen.
    Bedankt.

   2. Dag Piet van der Vloed,
    Ik heb uw artikel tijd en eeuwigheid gelezen en mijn vraag aan u is; hoe verklaart u dan de situatie in Mattheüs 17 ,de verheerlijking op de berg als Jezus lichaam verandert en Mozes en Elia verschijnen voor Petrus, Jakobus en Johannus,

    zie uw reactie graag te gemoed

    1. Geachte heer/mevrouw Lin,

     Allereerst mijn hartelijke dank voor het de moeite nemen om te reageren op mijn gedachtespinsels.
     Zoals u wellicht is opgevallen baseer ik mij steeds op teksten uit de Bijbel. En dan ook in hun context gelezen.
     Als ik u goed begrijp is uw vraag: hoe zit het dan met de verschijning aan Jezus van Mozes en Elia tegen het licht van mijn betoog dat kinderen van God direct bij hun sterven bij Christus zijn, maar dat zij hun verheerlijkte lichaam pas krijgen op de jongste dag bij de wederopstanding.
     Terwijl Mozes en Elia blijkbaar toch nu al lichamelijk waarneembaar waren voor de discipelen.
     Ik wil daar nog wel een vraag aan toevoegen: hoe wisten de discipelen überhaupt dat dit Mozes en Elia waren? In die tijd waren er zeker nog geen bewaarde tekeningen laat staan foto’s van deze beiden.
     Zeker als we bedenken dat de discipelen zelfs de Here Jezus niet herkenden toen Hij hun verscheen na Zijn opstanding met een verheerlijkt lichaam. Jezus, met wie zij jaren hadden opgetrokken en Mozes en Elia die zijn nog nooit hadden gezien.

     Deze vragen geven direct weer dat wij hier met een verschijning te maken hebben die binnen het menselijk denkkader en begrip niet passen en niet verklaarbaar zijn.

     Nu geldt wel voor drie personen dat zij met lichaam en al zijn opgenomen in de hemel bij hun sterven: Henoch, Mozes en Elia.
     Maar dan nog…
     Dat zou een verklaring kunnen zijn dat zij in een waarneembaar lichaam verschenen, maar het verklaart niet dat de discipelen hen herkenden.

     En toch zit hier naar mijn bescheiden mening wel een venster om het te begrijpen.
     Mag ik u meenemen in het volgende.
     Zoals u weet krijgen wij in Gods Koninkrijk waar wij straks in volmaaktheid mogen leven niet alleen een nieuw lichaam maar ook een nieuwe naam.
     En naam die precies precies uitdrukt wie wij zijn. Ook dat nieuwe lichaam zal precies zo zijn zoals we die Houd zijn bedoeld. Denk aan de verschijning van Jezus in hemelse Majesteit aan Johannes op Patmos.
     Onze geest, ziel en ons lichaam, en ook onze naam zullen dan volkomen één zijn in de uitdrukking van wie wij zijn.
     Wij zullen iedereen op de nieuwe aarde kennen en herkennen omdat wij er dan volmaakt en precies zo uitzien zoals God het bedoeld heeft.
     Jezus in Zijn Goddelijke Majesteit als Koning en Overwinnaar op grond van Zijn werk hier op aarde naar de bedoeling van God. En ook wij. Zoals Jezus tegen Johannes zegt: onze werken zullen ons navolgen maar zonder de moeiten die wij nu kennen.
     Zij zullen we dit zien.
     En zo waren Mozes en Elia dus ook te herkennen.
     Er kan maar één persoon eruit zien als Mozes en dat is Mozes.
     Ook wij zullen straks die iedereen herkend worden.
     Daar zit een ontzettende troost in: gekend worden zoals je bent!
     Geen onbegrip meer. Maar volledig door iedereen volmaakt begrepen worden. Geen misverstanden meer of gehekeld worden, maar juist geliefd, gerespecteerd en geaccepteerd om wie je bent.
     Daar kan ik echt naar uitkijken.

     Als we dan op de nieuwe aarde lopen genietend van de volmaakte schepping, Gods tuin, dan zal iedereen die jou tegenkomt je begroeten met: hé dag Lin (maar dan je nieuwe naam) wat ben je prachtig en zo uniek. En jij zult ook iedereen herkennen zoals hij/zij is. Daarom trouwen we daar niet meer omdat dit kennen, herkennen en bekennen, gemeenschap en  eenheid met iedereen vele malen heerlijker is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het modereren van reacties is ingeschakeld. Het kan even duren voordat je opmerking wordt weergegeven.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Een wandeling door mijn gedachten over Bijbelse thema's